ΦΡΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 01

ΦΡΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Η BREMBO ορίζει το φρένο ως ένα σύστημα που σταματάει και μειώνει την ταχύτητα και την κίνηση ενός οχήματος. Όταν ένα σύστημα μειώνει την ταχύτητα αλλά είναι ανίκανο να φέρει το όχημα σε πλήρη ακινησία, είναι πιο σωστό να χρησιμοποιείται ο όρος επιβράδυνση. Επιπλέον, αναγνωρίζει ότι τα φρένα του αυτοκινήτου έχουν εξελιχθεί σαν αποτέλεσμα δύο διαφορετικών αλλά και ταυτόχρονων τάσεων. Από τη μια, η τεχνολογία των φρένων γίνεται συνεχώς πιο περίπλοκη σαν αποτέλεσμα μοντέρνων υπολογισμών και παραγωγικών τεχνικών. Από την άλλη, η αρχή και η μηχανική έχουν γίνει πιο απλές.

Οι ιδιοκτήτες των επιβατηγών και μικρών φορτηγών μπορούν να ελέγξουν και να αντικαταστήσουν τα φρένα τους και σε συνεργεία επιβατικών αυτοκινήτων. Τα πιο μεγάλα φορτηγά μπορούν μόνο σε ειδικά συνεργεία για βαρέα οχήματα και με διαφορετικά μηχανήματα.

1. Πως ελέγχουμε την λειτουργία των φρένων;

Βασικά από τον περιοδικό έλεγχο ΚΤΕΟ ή από ειδικό συνεργείο αυτοκινήτων. Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις για την κακή λειτουργία τους:

i. Μεγάλη διαδρομή του πεντάλ
ii. Διαρροή υγρών φρένων (κηλίδες στις ρόδες)
iii. Μονόπλευρο και ασταθές φρενάρισμα
iv. Θόρυβος ή κραδασμός ή καπνός ή μυρωδιά κατά το φρενάρισμα
v. Μεγάλη απόσταση ακινητοποίησης

2. Τι είδους συντήρηση χρειάζονται τα φρένα και κάθε πότε;

Κάθε 15.000 χλμ - 20.000 χλμ προληπτικά κάνουμε έναν έλεγχο και καθαρισμό στα φρένα. Στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχουν ειδικές ηχητικές και φωτεινές ενδείξεις που μας ειδοποιούν για την λειτουργία τους και την αντικατάσταση τους. Επίσης πολύ σημαντικό είναι η εξαέρωση και η αλλαγή υγρών φρένων κάθε 2-3 χρόνια ή κάθε 50.000 χλμ.

3. Τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν τα φρένα;

Ο μεγαλύτερος εχθρός των φρένων είναι η υπερθέρμανση τους, λόγω του σχεδιασμού τους (τριβή = θερμότητα). Η υπερθέρμανση ή κόπωση μπορεί να παρατηρηθεί:

i. Σε δρόμους με μεγάλη και παρατεταμένη κατηφόρα
ii. Υπερβολική ταχύτητα με βίαια και επαναλαμβανόμενα φρεναρίσματα

Οι ενδείξεις είναι έντονη μυρωδιά καμένου λάστιχου, καπνός με έντονο θόρυβο και κραδασμούς και μεγάλη διαδρομή του πεντάλ του φρένου.

4. Τι διαφορές έχουν τα γνήσια και ιμιτασιόν ανταλλακτικά φρένων;

Υπάρχουν ιμιτασιόν φρένα που είναι σαν τα γνήσια και μπορεί πιο βελτιωμένα π.χ. Kyb, Koni, Brembo, Valeo.

Υπάρχουν και φθηνά ιμιτασιόν φρένα που είναι δεύτερης και τρίτης ποιότητας και φυσικά είναι πολύ φτηνότερα.

Ως εξειδικευμένοι στα φρένα του αυτοκινήτου, στο συνεργείο μας θα έχετε πλήρη ενημέρωση αν τα φρένα σας χρειάζονται συντήρηση, αν έχουν προβλήματα και αν θέλουν αλλαγή.

ΦΡΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 0001